• Editor

Drie finalisten Marc Cornelissen Brightlands Award 2021 bekend

Dysmus Kisilu, Panos Kouris en Daan Welling hebben met hun duurzaamheidsprojecten Solar Freeze, Goldilocks® en Jonge Klimaatbeweging de finale bereikt van de Marc Cornelissen Brightlands Award. Per editie wint de award aan populariteit en daardoor aan betekenis. Tijdens de officiële prijsuitreiking op 20 januari 2021 wordt bekend wie de winnaar is van de derde editie, waaraan maar liefst 25 nationale en internationale duurzaamheidspioniers deelnamen.


Op 8 december vond op de Brightlands Campus Greenport Venlo de halvefinaleronde plaats voor de overgebleven zes kandidaten en (mede)oprichters van hun duurzaamheidsprojecten.


De kandidaten stellen hun duurzaamheidsproject grotendeels via een beeld- en geluidsverbinding voor aan de onafhankelijke jury. Vanwege corona vindt het halvefinale-event plaats zonder publiek. Dat zou herhaaldelijk stevig hebben geapplaudisseerd, want de kandidaten presenteren zich zonder uitzondering op een even inspirerende en bevlogen manier als avonturier en poolreiziger Marc Cornelissen, naar wie de award is vernoemd. Tot aan zijn overlijden in 2015 streed hij met lef, volharding, maar evengoed door het tonen van leiderschap en het zoeken naar verbinding voor een duurzame aarde. Ook wat dat betreft volgen de kandidaten zijn voorbeeld.

De duurzaamheidsprojecten van de kandidaten in vogelvlucht en in chronologische volgorde.


Excess Materials Exchange Maayke-Aimée Damen vertelt vanuit haar tijdelijke woonplaats Stockholm over Excess Materials Exchange, een digitaal platform waarop bedrijven hun restmaterialen kunnen uitwisselen. Zelf noemt ze het een datingsite voor materialen. Die moet zorgen voor een versnelde totstandkoming van een wereldwijde circulaire economie en een verminderde CO₂-uitstoot. Twee voorbeelden: van sinaasappelschillen kan limonade worden gemaakt en spoorrails kunnen worden hergebruikt bij nieuwbouw of de vervaardiging van kademuren.


The New Cool The New Cool van THT New Cool uit Venlo is een koeltrailer voor de vrachtwagenindustrie waarvan de koelmotor elektrisch wordt aangedreven. Daardoor is het gebruik van diesel overbodig en rijdt de trailer emissieloos. ’De koelmotor haalt zijn energie uit opgeslagen remenergie en zonnepanelen op het dak van de trailer’, legt Twan Heetkamp uit via de beeld- en geluidsverbinding. Hij is in 2007 begonnen met het project. In 2012 is het prototype van de koeltrailer gebouwd. Dit jaar is hij overgegaan op serieproductie om een verdere uitrol van het project mogelijk te maken.


Soneva Namoona Noonu De Indonesische Nila Patty verrast vanuit het Malediven-atol Noonu met een indrukwekkende video over afvalbeheer. Samen met de ngo Soneva Namoona werkt ze daar als klimaatactivist aan afvalvermindering. Daarbij gaat het vooral om de aanwezigheid van grote hoeveelheden plastic op de kleine eilanden en in de omringende Indische Oceaan. Daartoe geeft ze onder meer zerowaste-lezingen en -workshops. Nila: ’The sustainability crisis is my life and zero waste is what I am.’


Solar Freeze Vanuit Kenia presenteert Dysmus Kisilu zijn project Solar Freeze, dat bestaat uit verplaatsbare koelunits op basis van zonne-energie. Dit om onnodig voedselverlies van beperkt houdbare producten te voorkomen. De units zijn voorzien van sensors, die zorgen voor een constante binnentemperatuur van -20 °C. Lokale agrariërs kunnen de units lenen of huren, waardoor hun inkomsten tot wel 150% toenemen. Tegelijkertijd zorgen de units voor het tegengaan van ondervoeding. Goldilocks® Aardolie vervangen door biologische olie en daarmee zorgen voor een wereldwijde groene revolutie. Dat is het plan van de TU/e spin-off Vertoro met het Goldilocks®-platform. De uit Griekenland afkomstige Panos Kouris is lijfelijk aanwezig op de Brightlands Campus Greenport Venlo. Hij legt uit dat lignine – een stof die voorkomt in alle planten en bomen – voor die ommekeer kan zorgen. Biologische olie kan onder meer worden gebruikt voor de productie van duurzame kunststof kozijnen, als grondstof voor de chemische industrie en als vervanger van vervuilende scheepsolie.


Jonge Klimaatbeweging Binnen deze van oorsprong Nederlandse beweging komen de stemmen van meerdere jongerenorganisaties en meer dan honderdduizend jongeren samen. Daan Welling – ook aanwezig op de Greenportlocatie – wijst onder meer op de Jonge Klimaatagenda. Met die agenda als uitgangspunt investeert de Jonge Klimaatbeweging of Young Climate Movement in campagnes en worden gesprekken gevoerd met politici, beleidsmakers en het bedrijfsleven. Het overkoepelende doel: de voornoemde stemmen van jongeren van invloed laten zijn op de aanpak van het klimaatvraagstuk en daardoor bijdragen aan een CO₂-vrije wereld.

Maak de spannende finale virtueel mee Wilt u in verband met corona virtueel aanwezig zijn bij het finale-event van de Marc Cornelissen Brightlands Award? U bent van harte welkom. Maak daartoe gebruik van deze link: Marc Cornelissen Brightlands Award Ceremony on Vimeo. Het event start 20 januari 2021 om 15.30 en duurt tot circa 17.00 uur. Voorzitters en juryleden Maria van der Hoeven is voorzitter van de stichting Marc Cornelissen Brightlands Award. De vaste jury van de award bestaat uit voorzitter Emmo Meijer, Ellen Cornelissen, Bert Kip, Mariëlle Heijltjes, Freek van Eijk en Marcel Wubbolts.

27 views