• Editor

Marc Cornelissen Brightlands Award naar Panos Kouris

Panos Kouris, sinds vorig jaar met het bedrijf Vertoro als startup gevestigd op de Brightlands Chemelot Campus, heeft de Marc Cornelissen Brightlands Award 2021 gewonnen. Zijn vergevorderde plannen om uit houtafval lignine te winnen die weer gebruikt kan worden als brandstof voor schepen en als grondstof voor kunststoffen, viel het best in de smaak bij de vakjury. Dysmus Kisulu van Solar Freeze en Werner Schouten van De Jonge Klimaatbeweging deelden de tweede plaats.De tweejaarlijkse prijs, een kunstwerk en een geldbedrag van € 35.000, werd gistermiddag tijdens een bijeenkomst op de campus in Geleen uitgereikt door Theo Bovens, Commissaris van de Koning in Limburg.


Winnaars

Voor de derde editie van de contest meldden zich dit jaar 25 kandidaten uit binnen- en buitenland. De vakjury koos uiteindelijk voor drie finalisten. “Alle drie winnaars, al kan er maar één de prijs winnen”, sprak juryvoorzitter Emmo Meijer. “We zijn onder de indruk van de diversiteit van de inzendingen. Geweldige ideeën en plannen uit de hele wereld. Deze award is belangrijk in de transitie naar een duurzamere wereld en in de strijd tegen klimaatverandering.”


Lignine

Winnaar Panos Kouris test met Vertoro in een proeffabriek op de Brightlands Chemelot Campus het omzetten van houtresten, landbouwproducten en papierafval in lignine. Deze vloeistof kan dienen als vervanger van vervuilende diesel in scheepsmotoren en als grondstof voor naftakrakers in plaats van fossiele olie. “De maritieme sector is verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van de CO2-uitstoot”, aldus Kouris. “Als we de diesel vervangen door lignine zal die uitstoot dus sterk dalen én we hoeven geen olie meer op te pompen. Ik ben heel blij met de prijs. Met het geld kunnen we wetenschap nog dichter bij de maatschappij brengen.”


Lof

De jury had ook alle lof voor de twee andere genomineerden: Dysmus Kisulu van Solar Freeze en Werner Schouten van de Jonge Klimaatbeweging. Kisulu wil met Solar Freeze betaalbare, gemeenschappelijke koelsystemen voor boeren op de markt brengen waarmee ze hun groenten en fruit langer kunnen bewaren. De mobiele koelingen moeten draaien op zonnepanelen, boeren kunnen per uur de koeling huren tegen lage kosten, is de bedoeling. De Jonge Klimaatbeweging draagt de duurzame stem van jongeren uit en verbindt deze stem via onder andere het opstellen van een klimaatagenda en transitieplannen en campagnes met politici, beleidsbepalers en het bedrijfsleven. Belangrijk, aldus de jury, dat de stem van de jonge generatie gehoord wordt. En reden om de organisatie een werkplek op de campus aan te bieden.


Hommage

De award is een hommage aan de poolreiziger en duurzaamheidspionier Marc Cornelissen, die in 2015 tijdens een poolexpeditie verongelukte. Een jaar na zijn overlijden nam een stichting onder voorzitterschap van oud-minister Maria van der Hoeven het initiatief voor de award die in dat jaar voor het eerst aan Martine Bouman werd uitgereikt. Doelstelling is om duurzaamheidspioniers op gebieden als circulariteit, voeding, digitalisering en gezondheid aan te moedigen. Het geldbedrag moet besteed worden aan verdere ontwikkeling van een idee of innovatie. In 2018 won medisch entomoloog Bart Knols de prijs voor zijn rol in het bestrijden van de malariamug.


Robbert Dijkgraaf

Voorafgaande aan de prijsuitreiking waren er voor een klein publiek en via een livestream online presentaties van Robbert Dijkgraaf, Nederlands bekendste natuurkundige, hoogleraar en directeur Institute for Advanced Study Princeton en met Cara Augustenborg, Iers-Amerikaanse milieuwetenschapper, docent klimaatverandering, schrijver en activist die samen met Marc Cornelissen deelnam aan het Ben & Jerry's Climate Change College. Daarnaast waren er korte interviews met gedeputeerde Ruud Burlet van de Provincie Limburg, Pascal van der Meulen van de Rabobank en Arnold Stokking van Brightsite, het instituut dat zich op de Brightlands Chemelot Campus bezig houdt met duurzaamheid en circulariteit. De Limburgse singer-songwriter Ar-Jane zorgde voor de muzikale intermezzo’s.


12 views